Cel care a ajuns o singură dată pe Valea Seinelului are satisfacţia că a călătorit în timp, că a văzut lumea cum era la facerea ei.
Este, aici, un spaţiu greu de definit, misterios şi dătător de uriaşă pace sufletească. Odată ajuns, ai siguranţa că vei trăi veşnic, străjuit de cetatea ce se ridică în bătaia soarelui, natura îmbietoare îţi oferă o siguranţă pe care nu ţi-o pot zdruncina nici cele mai puternice cataclisme şi nici chiar potopul.
Despre o asemenea lume şi despre oamenii care au locuit-o şi o stăpânesc face scriere această carte: Aceasta pentru că autorii, uimiţi de frumuseţea locurilor, de bogăţia lor, s-au imaginat o clipă în luxurianta viaţă de la cetate şi apoi s-au pogorât în colibele românilor să le boteze copiii.
Este, aici, în cartea de faţă, multă literatură, multă scriere artistică. Datele nu sunt seci, rigide, comentate numai ştiinţific, ci ele sunt îmbrăcate în metafore, în poezie, în strălucire dumnezeiască, pentru că ele vorbesc de un loc magic, de un spaţiu dumnezeiesc, prin care s-a ridicat spre soare cetatea.
În fiecare toamnă poposesc la Seini. Nu fac altceva decât să miros mireasma strugurilor. Aici am senzaţia că pot să-mi măsor rodnicia unui an.
Dealurile ruginii, mirosul strugurilor îmi oferă o teribilă sărbătoare a existenţei. Şi, adesea, trec pragul autorilor – tată şi fiu – cum odinioară a trecut Ioan Alexandru, Mihai Olos, Augustin Cozmuţa, V.R. Ghenceanu, Nicolae Goja.